5.12.07

Julge pealehakkamine on pool võitu


Et kõik ausalt üles tunnistada, pean nentima, et ega ma ise ka ei oleks veel mõne tunni eest aimatagi osanud, et nüüd sellise julge tüki ette võtan, et kukun rinda pistma ei millegi vähema kui meie auväärt esiisade & -emade kollektiivse tarkusega! Samas eks see olnud ka omamoodi loogiline samm, mille astumiseks oli mul vähemalt kolm eeldust.

Esiteks pesitseb minus juba pikemat aega kange tahtmine maailma asjade üle mõlgutada ning kasinavõitu elukogemuse kiuste neid enese jaoks mingile korrale allutada. See kalduvus on otsinud väljapääsu muuhulgas mitmesuguses vormis päevikute ja pragmaatilisema maailmavaatega MSN-i vestluskaaslaste tüütamise näol. Viimaseks viljaks sellel puul oli teadupoolest Mõttesahvri algatamine.

Teisalt on mulle juba iidamast-aadamast (st koolipõlvest) saati meeldinud juttudesse pikkida targutusi tabavate vanasõnade näol. Tõsisema põike vanasõnade põnevasse maailma tegin paari aasta eest seoses ühe artikli kirjutamisega. Selle käigus avastasin ka toreda veebilehe Vanasõnaraamat olemasolu. Tänaseks on sellele lisandunud vaat et veelgi vahvam vanasõnade otsingumootor. Seega on loodud kõik eeltingimused levinumate, tabavaimate või kentsakamate vanasõnade tuvastamiseks ja lahkamiseks.

Kolmandaks, ja ühtlasi Vanasõnasõela algatamise otseseks ajendiks sai Mõttesahver, täpsemalt heade lugejate-kommenteerijate küllaltki kriitilised märkused mu kirjatükkide pihta, milles olin uljalt püüdnud vilistada senisele inimkogemusele ja sünteesida omaenese "propsise seaduseid". Mulle tehti ilmekalt selgeks, et taoliseks tegevuseks on mul elutarkust esialgu vähevõitu. Samas, miks mitte siis minna pisut kergema vastupanu teed ja võtta vaatluse alla juba olemasolevad, sajanditepikkuse inimkogemuse käigus väljasettinud "seadused" - vanasõnad?

Mida ma siis kavatsen selle auväärse "esivanemate varandusega" oma vastses blogis peale hakata? Ühes võib olla päris kindel: mu eesmärk pole mitte kogu muistsele tarkusele aupaklikult takka kiita ega tõestada, kuidas ikka ennemuiste inimesed oskasid õigesti elada, samas kui kaasaegne ühiskond sammub jõrmilt hukatuse teel. Pigem püüan anda endast parima, et leida võimalusi iidsete targutuste ümberlükkamiseks ehk falsifitseerimiseks. Selle tulemusena peaksid propsise vanasõnasõelale püsima jääma vaid kõige tuumakamad ütelused. Eks me näe, kuidas see hakkab sisulises plaanis välja nägema ja mis printsiipide alusel vanasõnad käsitlemist leiavad. Igatahes võib siin üheks teguriks olla ka päevakajalisus: tihti serveerib ju elu ise kas siis vahetu suhtluse või meedia vahendusel õpetlikke lugusid, mis end kas otseselt või kaudselt mõne vanasõnaga siduda lasevad.

****************

Et aga avapostitus ei jääks pelgaks üldheietuseks, siis sõelugem pisut ka pealkirjas toodud tõdemust. Väärib märkimist, et sellel leidub mitmeid teisendeid, mis kinnitavad vanasõna arvestatavat aktuaalsust:

  • Tahad latva ronida, hakka tüvest pääle.

  • Tahad sikku kätte saada, võta sikul sarvest kinni.

  • Tahad sa tuume kätte saada, siis võta koorimist ette.

  • Kes vette ei hüppa, see ujuma ei õpi.

  • Hea hakkamine on ju pool tööd.

  • Agarus on pool võitu.

  • Kes ei julge, ei saa Võru linna näha.

Kõik need ütlemised kinnitavad meile ilmselget ja vaieldamatut asjaolu, et kui tahame midagi saavutada, tuleb mingil hetkel "võtta süda rindu" ja astuda selleks esimene samm. Kõnealust nähtust seletab lähemalt väljastpoolt Eestit pärinev vanasõna Magava kassi suhu hiir ei jookse. Võime küll loota Jumala, inglite, esivanemate hingede või muude üleloomulike jõudude maagilisele kaasabile, kuid see ei vabasta meid tarvidusest ka ise aktiivselt soovitu suunas püüelda. Ehk siis: Kui sa ei aita ennast ise, ei aita sind ka jumal.

Aga enese aitamiseks vajaminev esimene samm võib olla erineva pikkusega, sõltuvalt soovi sisust (teostatavusest), isiksusetüübist ja välistest oludest. Mõnel puhul võib see avasamm tõepoolest olla pool võitu või enamgi, näiteks kohvivee tulelpanek, enda registreerimine huvipakkuvale kursusele või ammusest ajast häirinud probleemile lõpuks ametliku käigu andmine. Samas leidub piisavalt ka olukordi, kus pealehakkamine ei anna mingit garantiid "võidu" saavutamise osas: treeningute alustamine sihiga kunagi olümpiavõitjaks tulla või Miss Estonia kohtingule palumine. Tegelikult võib liiga julge pealehakkamine sageli suisa kurvalt lõppeda, nagu näiteks ettevalmistamata pangarööv või vastmoodustunud tiigijääle uisutama minek. Julge hundi rind on rasvane, aga julgele soele saa ruttu ots.

Niisiis võime järeldada, et käsitletav vanasõna on loomult positiivne, väärtustades tänuväärsel moel algatusvõimet ja otsustusjulgust. Lausungi teine pool kõlab aga mõnevõrra naiivselt, jättes puudutamata läbimõtlematu impulsiivsuse varjuküljed. Seega tuleb tunnistada vanasõna väärtust, aga sealjuures ka mitte unustada mõõdukale ettevaatlikkusele ja kaalutlemisele manitsevaid vanasõnu, nagu näiteks: Üheksa korda mõõda, üks kord lõika!

5 kommentaari:

webxan ütles ...

Tõesti, pool võitu on olemas. Asi siis nüüd pjedestaalilegi jõuda. Õnnitlen propsist selle vahva ning osaliselt ka enesekriitilise ettevõtmise puhul!

Kuid et ühe hoobiga mitte liialt kõrgele lennata ning sealt siis seda valusamini alla potsatada, toon märkida kohe kaks silmatorganid ohtlikku tendentsi, mitte et kolmandana ei võiks mainida mitmesugust tõlgendamise kunsti ning vastuolulisusi. Juba esimeseski kirjes on vastuolulised lood julgest ning rasvase rinnaga hundist, samas aga julge soe kiirest otsast (surmast).

* Mitte ilmtingimata ei käi sõna "esivanem" ette auväärne, kuna nendegi hulgas oli piisavalt igasuguseid jätiseid.
* Kõik, mis kirjamustas üles tähendatud, pole veel tarkus ning kummardamist väärt. Selle kohta on olemas isegi kõnekäänd - paber kannatab kõike.

Kindlasti mitte pole ka kõik vanasõnad a priori õiged. Võtame või siinkohal rohkelt ekspluateeritud "kordamine on tarkuse ema".

Kui propsis ei taha üksi iseendaga väidelda või kui soovib tõepoolest sedamoodi vaielda, et ka jälg maha jääks ja teistele lugeda oleks, soovitaksin hoopis teistsugust blogi vormi, kus võrdväärseid sissekandeid saavad teha kõik osapooled. Foorumi tüüpi blogi siis...

webxan ütles ...

Tsensuur on muidugi ka kaunis huvitav mõte: "Your comment has been saved and will be visible after blog owner approval." (Ei kutsu kommima).

kass27 ütles ...

Jätka samas vaimus ;)

propsis ütles ...

Esiteks vabandan "tsensuuri" pärast, mis tekkis, kui klikkisin sätingutes kergemeelselt valiku Enable comment moderation. Nüüd on see "vaikiv ajastu" lõppenud ja kõik kommentaarid palavalt oodatud!

Ühtlasi suured tänud webxanile õnnitluste ja sisukate soovituste eest! Vastuolulisuse kohta kostaks nii, et nagu vorstil on kaks otsa, nii ka enamikul inimlikel omadustel. Seda peegeldabki ka vanarahva lahknev seisukoht julge hundi saatuse küsimuses.

Nii auväärseid kui jätiseid on leidunud tõesti mitte ainult meie esivanemate hulgas, vaid üleüldse kõigi rahvaste seas ja kõigil aegadel. Nii ka eestlaste kohta võib erinevatest baltisaksa jt ürikutest lugeda mitmesuguseid vürtsikusi.

Vanasõnade õigsuse või ekslikkuse selgitamine läbi analüüsi ja eluliste näidete peaks kujunema käesoleva blogi keskseks temaatikaks. Et mitte liialt subjektiivseks muutuda, siis plaanin põhirõhu panna kõigile teada-tuntud vanasõnadele. Samas loodan, et ka nendest õnnestub välja sõeluda mõnigi uudne tõlgendus või huvitav mõttesuund.

Iseendaga väitemine on äärmiselt nüri tegevus, et mitte öelda meditsiiniliste sugemetega nähe. Jälg jääb maha ka praeguse vormi puhul, seda nii blogikannete kui kommentaaride näol. Aga foorumi tüüpi blogi on webxanil siiski väärt mõte. Võimalik, et edaspidi võtangi selle mingil kujul realiseerida. Teisalt, lihtsaim moodus taolise ühisblogi tekitamiseks oleks ju luua siinsamas bloggeris mitmepeale üks kasutaja ja siis kordamööda postitadagi mingitel ühishuvitavatel teemadel. Igatahes, mina oleksin igati nõus taolise blogi osanikuks hakkama! :)

propsis ütles ...

Palavad tänud ka kass27-le napi, aga julgustava sõnumi eest! :)