24.7.08

Ükski heategu ei jää karistamata (II)

Aeg on lennanud, ilma et keegi oleks vahepeal leidnud vähegi väärika vastuse mu küsimusele: kust seesugune väärakas "vanasõna" pärineb?

Tegelikult see lausend siia üldse ei sobigi, kuna pole mingil määral vanasõna. Kuid võimalik, et viib meid siiski sammukese lähemale just nimelt meie rahvuse omapärale. Igatahes südantlõhestavates seebikates ega isegi action-filmides me seesugust väljendit ei kohta. Vanasõnade kogumik annab seoses heateoga järgmisi lauseid, millest kõigist õhkub positiivne suhtumine:
  • Heategu ei roosteta

  • Heategu kannab kasu

  • Heategu kannab vilja

  • Heategu leitakse eest

  • Heategu seisab ees

  • Iga heategu leiab tasu

  • Heategu unustatakse ära, pahategu pannakse tähele


  • Niisiis, vanasõnade seas on heategu siiski pigem positiivne, erandina ehk viimane. Ja tegelikult pole ka see viimane otseselt negatiivse sõnumiga, pigem nördimust väljendav.

    Kõik see aga ei räägi minule muust kui just sellest eestlaslikust kadedusest, nimetatud rahvuse negatiivsest tendentsist ehk sotsiaalsest katkust. Ma loodan, et see on ometi see miski, mis eristab eestlasi kõikidest teistest. Eestlasi siis muidugi kõige üldisemas plaanis, rääkimata üksikuteks kaunistest eranditest.

    Venelastele paneksin ma iseloomulikuks ütluseks: hoteli kak luche, no poluchilos kak vsegdatahtsime teha võimalikult hästi, aga kukkus välja nii nagu alati.

    No kui kellelgi tekib aruteluks ideid, oleksin rõõmus neid lugema.

    12 kommentaari:

    kass27 ütles ...

    Võin vaid lohutuseks öelda, et kogu aeg ei saagi ainult paremaks minna. Kui miski asi edeneb, siis kindlast kuskilt mujalt käriseb. Tasakaalustamise seadus ;)

    webxan ütles ...

    Olgu selle tasakaalustamisega kuidas on, aga siinkohal on mu mureks ju selle koletu "vanasõna" sigatige päritolu ja masendavalt pidurdav tähendus.

    Mu tuttav Gunn on selle võtnud endale lipukirjaks! Igatahes ta väldib hoolega kellelegi head tegemast ning kõik, mida ta teeb, on ajendatud tema personaalsest egoismist.

    Samas on muidugi seda lihtsam mul lasta alati autojuhiks olles enda masinale kütust osta, öömaja ja mõni lõunagi välja teha. Kuigi ma ju ise ka tutvun põnevate vaatamisväärsustega ja puha.

    Igatahes sellise lipukirjaga kodanikud mu ümber ei innusta mind ennastki neisse kuigi sõbravalt suhtuma.

    propsis ütles ...

    Meeldiv näha, et minu tasakaalustamise seadus kogub üha populaarsust. :)

    Aga antud lipukiri on, nagu ma ka eelmise webxani loo juures märkisin, tõesti väga ebameeldiv, soosides hundimoraali vohamist ühiskonnas. Ka mina ei tahaks eriti tegemist teha isikutega, kes ühtelugu seda nurilausungit korrutavad. Sooviksin samuti teada, kust see värdütlemine alguse on saanud (ehkki tihtilugu jääb taoliste rahvalausungite algne autor tabamatuks).

    propsis ütles ...

    OK, tegingi väikese veebotsingu, ja selgub, et see teema on varemgi eestlaste meeli erutanud: päris asjalik ja uudseid ideid sisaldav arutelu. Ühe päris asjaliku blogistuse leidsin ka - loe siit. Sellel lehel väidetakse aga koguni, nagu oleks tegu iidse haldjaseadusega!

    kass27 ütles ...

    Kukupai kirjutab täiesti õigesti. Ei ole vaja heategu teha sellele, kes seda järjekindlaslt nõuab ja ka sellisele, kes seda hinnata ei taha.

    propsis ütles ...

    Püüdkem siis veel kord kokku võtta mõningaid antud ütlemise võimalikke ajendeid:

    1) lihtlabane tänamatus abistatava poolt;
    2) abist jäädakse sõltuvusse ("õpitud abitus"), mis tegelikult kahjustab abi vastuvõtjat ja tekitab meelekibedust ka abistajale
    3) lahket abistajat asutakse kurjasti ära kasutama (nt korduv raha väljameelitamine haleda jutuga);
    4) abi saajal kujuneb abistaja vastu alateadlik vimm, kuna abi vastuvõtmine on mõne isiku jaoks alandav;
    5) eriti just pealetükkiva ja abistatava tänulikkust oma ego upitamiseks kasutada lootva abistaja jaoks on valusad tagasilöögid kerged tulema;
    6) liialt teiste abistamisele keskendudes võivad oma elulised vajadused tagaplaanile jääda, mis teinekord kurjasti kätte tasub.

    Hädalisi tuleks võimalusel abistada ikka, aga mõõdutundeliselt ja delikaatselt, põhimõttel: anna näljasele õng, mitte kala. Üldjuhul ei maksaks ka appi tormata, kui abi tegelikult ei palutudki (erandiks on kellegi elu, tervist ja varandust akuutselt ohustavad situatsioonid).

    propsis ütles ...

    Õigupoolest annaks siit välja arendada laiemagi arutelu, millal ja mil määral on meil õigust ja tarvidust kaasinimeste ellu sekkuda. Ja milline oleks optimaalne balanss egoismi ja altruismi vahel.

    webxan ütles ...

    Kukupaikesel on elukogemust ja seda blogistust võib võtta kibestunud heategija heietusena. Selliseid heategusid oleme me enamasti ise ka korduvalt pidanud taluma ning hiljem sõimata saanud.

    See Mordori leht ei ole aga soliidne. Mis ilmaplats? Taas mingisugune religioon! Ainus, mis tollelt lehelt mulle meeldis, oli kommentaar, et kõik pole nii nagu näib!

    Igatahes hakkab see heateo-asi ka tasapisi lahendust leidma, ja see on tore!

    propsis ütles ...

    Üks hää näide turgatas mulle veel: St Exupery kirjutab Väikese Printsi sõnade läbi, et kui sa kellegi kodustad, siis pead hakkama tema eest ka vastutama. Kellegi regulaarne või ühekordne mastaapne abistamine loob tugeva sideme sinu ja abistatava vahele. See on jõuline sekkumine kaasinimese ellu ja arengusse, mida ei tohiks teha kergekäeliselt, analüüsimata kõiki asjaolusid ja võimalikke tagajärgi. Taolisest sidemest võib edaspidi sündida nii head kui halba, aga seda ei saa ignoreerida. Sageli on vajalik ahistava sideme katkestamiseks kulutada suuri ressursse, mida võinuks pruukida hoopis otstarbekamal moel.

    kass27 ütles ...

    Üks paljudest järeldustest: oska öelda EI.

    propsis ütles ...

    Kass27 tabas oma viimase järeldusega otse naelapea pihta.

    Conley Tiffany ütles ...

    Dr Itua ravib minu HIV-i, olen olnud ARV tarbimine 10 aastat. Ma olen olnud valus, kuni tulin üle dr Itua blogides site.I e-posti talle oma üksikasjad minu HIV ja minu asukoht selgitasin iga asi talle ja ta ütles mulle, et ei ole midagi hirmul, et ta ravib mind Ta andis mulle garantii, Ta palub mul maksta esemete eest, nii et kui ma paranen, näitan ma tänulikkust ja andsin tunnistust oma tervendavatest maitsetaimedest, mida ma kavatsen teha sinu ülejäänud HIV-i jaoks. ja muud haigused näevad dr Itua.I head tööd. Ma sain ta ravimtaimi EMS Courier'i teenuse kaudu, kes toimetas oma postkontorisse 5 tööpäeva jooksul. Dr Itua on aus mees ja ma hindan teda tema hea töö eest. ta hindab teda ja ülejäänud mu sõpru ka liiga, on rõõm mulle, et ma olen vaba pillid ja võttes, et rasva belle on nightmare.you mõistate, mida ma räägin, kui teil on sama probleem ma olin olles siis mitte nüüd küll. Ma olen vaba ja tervislik Suur tänu dr Itua Herbal Centerile. Mul on ka tema kalender et ta hiljuti mulle saatis, ta ravib igasugust haigust, nagu vähk, herpes, fibromüalgia, Hiv, B-hepatiit, maks / neerupõletik, epilepsia, viljatus, fibroid, diabeet, Dercum, Copd ja ka tagastama Ex Lover Back. Siin tema kontakt .drituaherbalcenter @ gmail.com Või Whats_app number +2348149277967