7.8.08

Augus tulevik

Mul on plaanis võtta käsile kolme vanasõna või ülesande ühisosa...
  • kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta
  • — kes vana asja meelde tuletab, sel silm peast välja
  • — kui pime juhib pimedat, kukuvad mõlemad auku

    Aga kui keegi minust ette jõuab, siis võiks juba algust teha...

19 kommentaari:

kass27 ütles ...

Oodakem ikka autori seisukohad ära, et siis täie rauaga äsada ;)

propsis ütles ...

Nõustun eelkõnelejaga ja jään ootama webxani teemalaiendust! Esmapilgul võib öelda, et kaks esimest vanasõna on omavahel teravas opositsioonis, samas kui kolmandat nendega vaid tinglikult seostada annab.

webxan ütles ...

No küll te olete mugavad, La sõbrad!

Hea meelega kribin oma mõtted ritta siis, kui suur laiskus üle läheb.

propsis ütles ...

Ootame jätkuvalt suure huviga!

webxan ütles ...

Aga mu laiskus ei ole ju veel üle läinud... Eks näeb, mis tulevik toob.

kass27 ütles ...

Kui autorist pole asja, siis teen ise otsa lahti.
Arvan et:
- kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta - kehtib ühiskonda raputanud suureulatuslike sündmuste kohta. Näljahädad, tõved, sõjad, loodusõnnetused jne. Nendest on vaja õppust võtta ning nendega võideldes ellu jääda;
- kes vana asja meelde tuletab, sel silm peast välja - on aga pigem üksikisiku nähvatus teisele omasugusele, et too oma pilkamise ära lõpetaks ning laseks esimesel rahus edasi elutseda;
— kui pime juhib pimedat, kukuvad mõlemad auku - see haakub pigem esimese vanasõnaga ning hoiatab, et karja juhiks ei või olla pimedusega löödud juhm ja saamatu tegelane.

propsis ütles ...

Kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta - siin pole tegemist vanasõna, vaid Juhan Liivi mõtteteraga. Aga jah, küllap pidas Liiv silmas eeskätt vigadest õppimist. Kui iga järgmine põlvkond unustab eelmiste omandatud õppetunnid ning üha kordab eelkäijate eksimusi, ei siis ole sel rahval helget tulevikku (arengut) loota. Teisest küljest väärivad mäletamist ka mineviku suurkujud ja kuulsusrikkad saavutused, mis võivad rahvast rasketel hetkedel innustada ja kokku liita mitmeid põlvi hiljemgi. Võtkem või meie Vabadussõda ja Laulev revolutsioon. Sellised vägevad mineviku-lood on otsekui kivid riigi ja rahvuse alusmüüris.

Kes vana asja meelde tuletab, sel silm peast välja - see vanasõna on kahtlemata sihitud kiuslike tüüpide vastu, kes tavatsevad sõbrale/sugulasele ärapanemiseks üha "välja kaevata" igivanu ja ammu aktuaalsuse kaotanud asjaolusid. Olgu selleks siis kunagine riid, kellegiga juhtunud piinlik lugu, millalgi osutatud teene vms. Tunnen minagi lähedalt inimesi, kes iga suvalise nägeluse käigus suudavad "põrmustavate argumentidena" mängu tuua 15 või 30 a tagasi toimunud täiesti asjassepuutumatuid sündmusi. Vanasõna kehtib ka oma süüd tunnistanud ja ennast parandanud omaaegsete pättide, narkarite, liiderdajate jt eksinute kohta, kellele ei tule kuidagi kasuks, kui nende häbiväärset minevikku neile üha meelde tuletatakse. Vanasõna põhi-idee on seega: mis olnud, see olnud, mingem nüüd eluga edasi!

Kui pime juhib pimedat, kukuvad mõlemad auku - seda ütlemist peavad erinevad veebiallikad kas Hollandi või India vanasõnaks. Ent tegelikult pärineb see, üllatus-üllatus, Piiblist, Jeesuse manitsuskõnest silmakirjalike variseride vastu. Antud võrdum sobib rusikana silmaauku kõikvõimalikel tasanditel toimetavate ebapädevate juhtide ja õpetajate taunimiseks. Aga lausung käib ka laiemalt kõiksuguste isehakanud nõuandjate ja abipakkujate pihta, kellel puudub aitamiseks tarvilik pädevus või võimekus.

Kui püüda veel leida kolme ütlemise ühisosa, siis, nagu ma juba märkisin, on kaks esimest pealtnäha teineteise antiteesid, ent hõlmavad tegelikult erinevaid kehtivuspiirkondi. Kolmas aga haakub ülejäänutega vaid kaude ja nõrgalt, saades ehk pisut tuge esimeselt, mis puutub "pimedate juhtija" tarvidust muude tarvilike tarkuste kõrval meeles pidada ka minevikusündmusi.

webxan ütles ...

Nagu autor lootiski, hakkab siit kooruma tõdesid ilma tema seisukohtadetagi...

Nüüd siis selgub, et Juhan Liiv on milleski süüdi...

Igatahes suur tänu Le propsisele.

propsis ütles ...

Nojah, aga ikkagi tahaks kuulda ka teematõstataja argumente. Ei usu, et me kass27-ga kogu võimaliku tarkuse juba välja ladusime :)

webxan ütles ...

No mida mina siin ikka nii väga rohkemat kommenteerida oskan.

kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta
Nagu me El propsise sulest lugeda saime, olla selle kõnekäänu öelnud üks meie tuntud kirjanik. El propsise ülevaade oli piisavalt põhjalik, kuid mina kirjutasin omal ajal selle siia puhtalt seetõttu, et olen sedalaadi ütelusega varasemas elus sagedasti kokku puutunud. Seda vigadest õppimist oleksin ka mina lahkesti pakkunud. Igatahes mitte ajaloodaatumite päheõppimise vajadust.

kes vana asja meelde tuletab, sel silm peast välja
See jõhker ütlus oleks justkui "Verekivi"-sarnasest filmist. Ka võib see üldse mitte vanasõna olla. Pigem peaks see puudutama selliseid vanu asju, mis on halvad asjad, kuna häid asju on ju alati kosutav meeles loksutada ning muul moel meenutada.

kui pime juhib pimedat, kukuvad mõlemad auku
Ei ole seegi mingi õige vanasõna, pigem aforism. Kelle sulest, vat ei mäleta. Aga tõetera on siingi ju sees. Mina kasutaksin sellist ütlust targutajate ja igat masti isehakanud õpetajate kohta, kes asjadest ise ka midagi ei tea, kuid aina oma nina teiste asjadesse topivad, et aina asjalikumana end tunda.

Ongi nagu kogu tõde. Või jätsin ma midagi taas kahe silma vahele?

propsis ütles ...

Le webxan ei jätnud kahe silma vahele muud, kui minu eelnenud lopsaka kommentaari, kus kohati peaaegu et sama sõnastust pruukisin. :P Aga tänan siiski kaasa kostmast!

webxan ütles ...

Aitäh diagnoosi eest, el propsis! See on juba patoloogiliselt omane selle blogi kommenteerijatele: minu olemuse diagnoosimine!

Midagi ei jätnud ma ühegi silma vahele. Lihtsalt kui mulle pidevalt pida käiakse, siis ma kirjutan sellest, mis ma mõtlesin.

Ja häda noile, kes arvavad, et ma plagieerin.

propsis ütles ...

No mina ei saa küll aru, kus ma Le webxani "olemust diagnoosisin". Webxan küsis, ega ta midagi 2 silma vahele ei jätnud, ja mina vastasin (tsipa utreerides, nagu mulle kombeks). :P

Ja plagieerimissüüdistusest oli ka asi nii kaugel, kui üldse olla saab, kui mu sõnastust hoolikamalt analüüsida. Pigem on sedakorda tegu lihtsalt nõnda ilmse tagamõttega ütlemistega, et raske on neile uut ja originaalset tõlgendust leida. Ega's muud, kui võtkem järgmisena ette mõni kõvem pähkel! ;)

webxan ütles ...

"Olemuse diagnoosimine" väljendub selles, kui pannakse paika, et "ilmselt ma ei lugenud" või "see on reisiärevusest" või "ta on solvunud" või "ta tunneb end hüljatuna" vms.

Propsis soovis, et ma tingimata kirjutaksin ja mina ka lõpuks kirjutasin, kuna ilmnes sobiv HETK. Et aga kõik enne kirjas oli, polnud ju muu kui õnnetu kokkusattumus.

webxan ütles ...

Kui pime kannab lombakat, saavad mõlemad edasi.

Rootsi vanasõna

propsis ütles ...

Ei ole siin õnnetut midagi, lihtsalt minu ja webxani mõtted langesid kokku, mida ka huvitava trehvamusena esile tõin. Häda sellele, kes mõtleb kohe kõige halvemat! ;)

Aga webxani leitud Rootsi vanasõna täiendab väga kenasti trööstituvõitu ütlemist kahe pimeda kohta, toonitades koostöö tähtsust raskustega toimetulekul. Mitte et sedasi ei võiks sujuvalt jõudagi ühistegevust väärtustavate lausungite juurde, nagu näiteks: ühenduses peitub jõud.

Anonüümne ütles ...

Kes minevikku mäletab, sel üks silm peast välja, kes EI MÄLETA - sel kaks silma.

webxan ütles ...

See siis tähendaks, kas et suurem osa inimkonnast põeb amneesialaadset haigust, mis seisneb selles, et nad justkui mäletavad ja ei mäleta ka. Või mäletavad, kuid vaikivad. Või kuidas?

Kui vaadelda inimesi, kellest suuremal osal on kõik silmad peas, siis ei saa olla, et nad mäletavad või ei mäleta.

Midagi on selles uudses lisaüteluses igatahes kõvasti viltu.

Anonüümne ütles ...

Loe kogu blogi, paris hea