25.4.08

Ükski heategu ei jää karistamata (I)

Pildike, mis siia eriti ei kõlba, kuid iseloomustab siiski isekat suhtumist

Ma küll ei tea, kas tegemist ongi üldse vanasõnaga või hoopis kaasaegse egotsentrismi õhutava kõnekäänuga. Igatahes on minule seda aina rohkem öeldud. Ja mis seal salata: ka mul on tulnud, tõsi küll et satiiriga pooleks, seda aina sagedamini pruukida.

Ega ma ei olekski soovinud hetkel selle teema kallal liialt pikalt vaagida. Panin vaid pealkirjale lisaks sulgudesse järjenumbri ning loodan, et teema leiab kommenteerimist ning hilisemat pikemat lahkamist. Kole ütlus: Ükski heategu ei jää karistamata.

Kas see peaks viitama soovitusele, et alati tasub küüned enda poole hoida? Või hoopis seda eestlasi negatiivsest küljest iseloomustavat tõsiasja, et eestlase lemmikeine on teine eestlane? Mine sa võta kinni. Ja kust selline ütlus üldse pärineb?

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jótëtt helyébe jót në várj. 1566 (N, Szophoklész)
Do not expect good in return for a good deed. - "Ingratitude is the way of the world."
Heateo tasuks ära head oota. - "Heategu leiab harvast tänu."
Älä odota hyvän teon sijaan hyvää.
Erwarte nicht Gutes für eine gute Tat! - "Undank ist der Welt Lohn." 1797

See tarkus on pärit siit: http://www.vein.hu/library/proverbs/1000/alfa.htm

Kas ei kuulu mõte algselt Sophoklesele?

webxan ütles ...

Täiesti vastuvaidlemata võib see Sophoklesele kuuluda. Kuid sel juhul polegi see siis ju vanasõna, vaid mõttetera, mida kõige algkaunimalt ilmestab "originaal" stiilis Heateo tasuks ära head oota, mis on siiski hoopis midagi muud, kui selles pealkirjas toodu.

propsis ütles ...

"Heateo tasuks ära head oota" on tõesti hoopis teise tähendusega. See on pigem silmakirjalikkust, omakasupüüdlikkust, variserlust hurjutav ütlemine. Väljendades siis, et head tuleks teha isetutel, empaatilistel ajenditel. Ka mitmed religioonid õpetavad, et vaid sedalaadi heateod leiavad jumala silmis tunnustamist ja tasustamist.

Samas see webxani tõstatatud ütlemine on tõesti kummaline ja lausa kurioosne. See kannab endas küünilisust ja pessimismi, olles kahtlemata algselt lendu lastud mõne kibestunud tüübi poolt (kes ehk on just olnud sunnitud head tegema vastu tahtmist, välise surve tõttu). Mina seda ütlemist ise küll ei kultiveeriks.

Kui aga siiski sellestki MINGIT iva otsida, siis ehk viitab see situatsioonidele, kus "head" minnakse tegema nii, et sekkutakse sellega vägisi teiste ellu. Taoline "heategu" võib "aidatavas" pigem trotsi tekitada. Sedalaadi näiteid oskab küllap igaüks ise välja mõelda. Või siis sekkutakse nii, et "heategu" leiab küll tänulikku vastuvõttu, kuid samas soosib oma olemuselt "halba", mis ehk viimaks annab tagasilöögi mõlemale osapoolele. Eriti ekstreemne näide: laenata joodikust korterinaabrile raha alkoholi ostmiseks, kuni see viimaks purjus peaga suitsetades voodisse magama jääb ja kogu maja maha põletab. Ehk siis: heategu võib olla kahe otsaga asi, teinekord on targem oma nina mitte vahele toppida.

Ma ei taha sellega sugugi väita, et peaksimegi heategemisest loobuma. Heateod aitavad muuta maailma paremaks. Aga head tasub teha stiilis: pigem anna hädalisele õng kui kala. (Kui ta ei ole just näljast nii nõrk, et ei suudaks ise kalale minna - siis tuleks tal ikka kõht kenasti täis sööta enne õnge pihkupistmist.) ;)

propsis ütles ...

Ehk siis Propsise Heategevuse Printsiibid:

1. Head tehes unusta isekad tagamõtted.

2. Ära aita kedagi vastu tema tahtmist.

3. Enne sekkumist kaalu vajadusel olukorda, et veenduda enda pakutava abi mõttekuses abivajajale.

4. Ära muuda aidatavat endast sõltuvaks, vaid püüa leida lahendus, mis soodustaks tema edasist iseseisvat toimetulekut.

propsis ütles ...

Aga tänamatus on muidugi omaette teema, mis vääriks siinkohal arutamist. Selle kurvastava ilmingu laia levikut peegeldavad ka mitmed iltaka toodud muumaised ütlemised.

propsis ütles ...

Pakun kohe välja ka ühe tänamatuse põhipõhjuse (minu meelest). Inimesed kipuvad pahatihti olema suure egoga, mis muudab abi vastuvõtmise õige ebamugavaks ja teinekord lausa alandavaks. Isegi siis, kui see on tegelikult möödapääsmatu. Seega ei maksa ka liialt imestada, kui hädast üle saades see piinlik (või ka lihtsalt ebameeldiv) eluseik sootuks unustada soovitakse, tükkis abistajaga.

Teisalt leidub muidugi ka omakasupüüdlikke persoone, kes naiivseid ja heasüdamlikke abistajaid nahhaalselt ära kasutavad. Olgu siin siis tegu materiaalse või psühholoogilise ressursi "pommimisega". Taolised tüübid on tarvis lihtsalt ära tunda (sisetunde või muude vihjete abil) ja nendega suhted lõpetada.

kass27 ütles ...

Sõnasõnalt sama ütlusega hiilgab minu naabritädi Viivi. Ta on üliagar abipakkuja. Eriti kui abi vajab mõni noorem meeskolleeg :)) Arvata võib, mis tänu siis sellest tõuseb :P

Conley Tiffany ütles ...

Dr Itua ravib minu HIV-i, olen olnud ARV tarbimine 10 aastat. Ma olen olnud valus, kuni tulin üle dr Itua blogides site.I e-posti talle oma üksikasjad minu HIV ja minu asukoht selgitasin iga asi talle ja ta ütles mulle, et ei ole midagi hirmul, et ta ravib mind Ta andis mulle garantii, Ta palub mul maksta esemete eest, nii et kui ma paranen, näitan ma tänulikkust ja andsin tunnistust oma tervendavatest maitsetaimedest, mida ma kavatsen teha sinu ülejäänud HIV-i jaoks. ja muud haigused näevad dr Itua.I head tööd. Ma sain ta ravimtaimi EMS Courier'i teenuse kaudu, kes toimetas oma postkontorisse 5 tööpäeva jooksul. Dr Itua on aus mees ja ma hindan teda tema hea töö eest. ta hindab teda ja ülejäänud mu sõpru ka liiga, on rõõm mulle, et ma olen vaba pillid ja võttes, et rasva belle on nightmare.you mõistate, mida ma räägin, kui teil on sama probleem ma olin olles siis mitte nüüd küll. Ma olen vaba ja tervislik Suur tänu dr Itua Herbal Centerile. Mul on ka tema kalender et ta hiljuti mulle saatis, ta ravib igasugust haigust, nagu vähk, herpes, fibromüalgia, Hiv, B-hepatiit, maks / neerupõletik, epilepsia, viljatus, fibroid, diabeet, Dercum, Copd ja ka tagastama Ex Lover Back. Siin tema kontakt .drituaherbalcenter @ gmail.com Või Whats_app number +2348149277967